Sosyoloji bilim dalını okuyan ögrenci veya bu bölümden mezun olanlar iş bulamama korkularını hep paylaşiyorlar. Verilen iş önerileri hep sosyal görevli veya öğretmendir. Bu eksik bilgidir. Sosyolog olarak elinizde düşündüğünüzden daha çok iş imkanı vardır.
İlk önce bilmeniz gereken şey, her bilim dalıbtek başına yetersiz kalır, illa ek eğitim ile desteklenmesi gerekmektedir. Mesela bir inşaat mühendisi yuksek öğreniminde işletme pazarlama yönetimi, finans ve muhasebe eğitimi dediğimiz MBA okurlar. Veya teknik manada bir alanda uzmanlaşırlar. Mesela çelik konstüksiyon, su yapılari vs. Bu eğitimler universitede veya işyerinde bir usta mühendis yanında olabilir. Bu kadar spesifik konuda tek eğitim yetmemesinin sosyoloji için de geçerli olduğunu düşunün. Yani diploma ile herşey bitmez. Daha yeni başlar.
Buna göre sizlere birkaç eğitim ve meslek alanı olarak tüyolar vereyim;
- sosyoloji bilginizi pratik bilgiler ile destekelemeniz gerekmektedir.
- Bunun için özellikle kalite yönetim sistemleri eğitimlerini hararetle tavsiye ederim.
- ISO 9001 başlangıç için zorunlu oğrenilecek şey
-Ileri seviyede mesela 6 Sigma egitimlerine yönelebilirsiniz
-Kalite yonetim sistemi hakkında egitimleri veren kuruluşlardan başlıcaları Kal-der ve TSE dir. Kendi yörenizdeki kuruluşlarla da bu yetileri kazanmanız mümkun
KALDER eğitim Link
TSE eğitim Link
- Ayrıca pratiğe yönelik calışma demek illa planlama demek, bunun için primavera veya microsoft project veya muadil herhangi bir programı öğrenmeniz gerekir.
Primavera - bilgi -Link
Microsoft Project -bilgi-Link
-Ayrıca Ankara Üniversitesi ANKÜSEV proje geliştirme ve sunuş için eğitimler vermektedir.
-Sosyal bilimler egitimi almış kişiler ayrıca Turkiye deki önemli kişilere ve şirketlere araştırmalar sunan kuruluşlara çalışabilirler. Bunların bilgileri için linke tıklayın
DÜŞÜNCE KURULUŞLARI LİNK
Ayrıca şu link:
Düş. Kurlş. Link 2
Bu kuruluşlar yaş farketmeksizin düşünce üretmek isteyenlere, meslek edinmek isteyenlere eğitim veriyorlar.
- Birleşmiş Milletlerin birçok branşı var, bunlar da eleman arıyorlar. Gönüllü olmak gözünüzı korkutmasın, çok ileri prestij sağlayan ayrıca çok ileri eğitimler veren kuruluşlardır bunlar.
-Bunun haricinde Gazeteciliği kesinlikle öneririm.
AA gazet. Eğt
BİK gazet. Eğt
Liderlik Okulu gazet. Eğt.
Kalkinma Ajans gazet. Eğt
Uğur Mumcu Vakfı gazet. Eğt.
-İlginç bulacağinız diğer meslek istatistik analizcisi olmak. Bunun için anket hazirlayıcısı da olabilirsiniz, Ofis dışında anket yapabilirsiniz, veya yapilan anketlerin analizlerini yapabilirsiniz. Çok popülerleşmiş meslektir.
Anket şirketleri; SOFRES, NIELSEN,GEZİCİ,GENAR,SOFRES,KONDA
- Egitiminize Reklam ve özellikle Halkla İlişkiler eğitimi eklerseniz reklam ajanslarında çalışabilirsiniz; Ayrıca reklam analizi ve yine reklam ajansları için anketler düzenleyebilirsiniz..
-Bunun haricinde araştırma ve deneme yaziları ile kitap yazabilirsiniz.
EĞİTİM SÜRELERİ:
Şöyle bir şeyi planlayabilirsiniz. ORSAM egitimleri mesela 3 ay idi yanlış hatırlamiyorsam. Sonra analizci olursanız yazınızı zaten eposta ile kasabanizdan veya uzak şehrinizden paylaşıyorsunuz.
Kalite egitimleri yaklaşık 3 hafta sürebiliyor. Primavera veya microsoft project 1.5 ay ama herhangi biryerde egitimleri alabilirsiniz.
Yine hepsi için eğitim aldıktan sonra kendi şehrinize donmeniz mümkün. Büyükşehire göç etmek yerine bu şekilde düşünün. Özellikle iso 9001 uygulanmasi konusunda istisnasız her şehirde büyük eksikler mevcut, Kasabalarda durum daha da düşük. Bunun manası kasabaların gelişmesini sağlamak size ciddi fırsat sağlar. Ticari ve teknik destek için bana soru sormaktan çekinmeyin.
Sonuçta piyasada size söylenenden çok daha fazla ve heyecan verici seçenekler önunuzde. Unutmayın yaptığınız işin heyecanlı olması başınizdaki patrona değil size bağlı. Hayatınızın dizginlerini yönlendirmek sizin elinizde. Yukarıda yazdıgım konularda isterseniz eleman isterseniz şirket kurarak patron olarak çalışırsınız.
Eğer şirket açarsanız, sosyal medyayı reklam ve müşteri toplamak için çok kullanın.
Başarılar dilerim