I have some solutions. We must all apply them. We must act as lonely soldiers trying to save people. That is a national duty valid for every country. I think this guy tells the same thing as other homeless people. In my youth time I was friend with some homeless and trying to open a way to them. I was not experienced so I could tell less than today. But now I know a bit more; here are some strategies for them;
1- Read the book "street cat named Bob" . It is a real story of a drug addicted young guy who changed his path of life. You'll see in the book that most of homeless have just lost their way, and simple grip to life like a " cat" can make them turn back to life. I mean it: read this book!
2-Homeless people don't need talks, but actions: look to their eyes when speaking to them, spend a little time with them. There is a wonderful film with Robin Williams about them "Fisher King". The meaning of life is in friendship, in helping, in listening, in taking action.
3-Most of homeless forget they have a know-how; or unbelieve to themselves, or think that when you don't have a family or a job human existence is nothing. They don't know the works of the associations or other human aid actions. Let them know it, go to that association learn what you can do. There are lot to learn and to do.
4-Bruce Springsteen in his song "philadelphia" pointed to the greatest problem of homeless people. As the homeless people has risen up to thousands, shall we call it a national disaster? Remember betweem two world wars economical crisis has feeded the roots of second world war. So this is a serious problem. Then we must treat it as a case of emergency and take actions in organised way.
5-Remember in war times the strongest thing that could hold a nation's hope to future is its civil defense strength. Civil defense is based on volunteer work. It requires volunteers to get an education on actuons types, it requires them to get specialised, to work on team, and to have a team leader.
There is allways a way when you have a will. Let's help them, let's help our society!
Thursday, December 1, 2016
Homeless problem requires opening a new civil defense section
Friday, August 19, 2016
STK'lar için pozitif yönde teşkilatlanma, stratejiler üzerine düşünceler
Önsöz:
Bu yazı esasen devlet, STK ve özel sektördeki kuruluşlara yönelik stratejiler ile toplumsal sorunlarımızdan herhangi birisi çözülmesi amaçlanmıştır. Yazı deneme (essay) mahiyetindedir, akademik kurallar hariç tutularak yazılmıştır. Genel amaç toplumumuzun daha iyiye gitmesi için STK'ların tümüne ışık tutabilmektir. Akademik çalışmaların ek olarak okuyucu tarafından takip edilmesini öneririm.Esas odaklanılacak husus ve sorun kişilerin elamanlık veya iş kurma ve geliştirmesine verilecek destek olmalıdır. Kanaatimce bugün 2025'te herşeyden çok insanların buna ihtiyacı var. Bunun için ilk yardımcı olacak şey eğitimler olacaktır. Gördüğüm kadarıyla bunu yapmaya çalışan STK'lar var ve iyiler, ama daha da iyi olmak lazım ki ülkemiz daha da iyi olsun. Çalışmamın yardımcı olmasını dilerim.
Gelişme:
STK'lar gelişmek için şunları yapmalıdır:- Teşkilatın düzene sokulması (organisation), böylece topluma yararı arttırmak
- iş akış şemaları, prosedürler ve yayınlar ile kurum içi ve dışı dokümantasyonun zenginleştirilmesi
- Standartlara (ISO 9001 ve diğerleri) uygun bir sistem oluşturulması
- bilgi akışı belirleme: input (kimden veriler, ne şekilde, ne zaman gelecek), output (kimlere nasıl ne zaman ne şekilde veriler verilecek)
- AI kullanımı
- Veri işleme: veri eleme ve veri girişi,
- Veri analizi : sınıflandırma, önem sırası verme, bağlantılar bulma, yorumlama
- Kararlar verme ve uygulmaya geçme yöntemleri:
- kaynak belirleme (işgücü, para, malzeme),
- zaman planlaması,
- hedef ve ilgili stratejiyi belirleme.
- kaynak, planlama ve strateji karması ile uygulamaya geçiş yapılması
Burada kurulacak (veya kurulmuş olan) birimlere bilgi girişi (input) biraz daha açıklamayı gerektiriyor. Bunların her biri konusunda hem deneyimlerim hem de bilgim var, ama yazmak şu anlık uzun, ilgilenirseniz irtibata geçin, elimden geleni yaparım.
2) Özel veya STK teşebbüsleri ile yapılabilecek uygulamalar
a) STK hakkında hatırlatma
İlk kademede STK'ların bilgi akışındaki düzenlilikleri, yazılı raporlar düzenleme ve sunma kabiliyetleri verilmişti. STK'lar varlıkları ile devletin bürokrasisinde ağırlaşmayı engelliyorlar, çok yararlılar. Ezelden beri devlet kendi bünyesinde çeşitli STK'ları hem kurmuş hem de kurmaya devam ediyor, ama sivil topluma bu işi biraz paslamak yararlı olur bence, çünkü devlet maaş vermek zorunda, ama sivil toplumda gönüllü çalışanlar pek çok, onlar bu kadar büyük bir finansal yük altınagirmeden aynı işleri yapabiliyorlar. Bir tanesi yetmese bile, binlercesi beraber aynı güce ulaşırlar.Bu unsur ile STK'lar devleti ek mali yük ve bilgi kirliliğinden koruyorlar.
Buna göre uygulamada STK'lara işin yüklenmesi daha uygundur. Devlet ise bu yükten kurtulduğu için yararlı ve etkili bulduğu STK'ları desteklemelidir (devletin kendi tarafsızlığını koruması esasını bozmadan) bunun uygulamasına batı Avrupa'da şahit oldum, mümkün, işleyen bir şey.
Buna göre uygulamada STK'lara işin yüklenmesi daha uygundur. Devlet ise bu yükten kurtulduğu için yararlı ve etkili bulduğu STK'ları desteklemelidir (devletin kendi tarafsızlığını koruması esasını bozmadan) bunun uygulamasına batı Avrupa'da şahit oldum, mümkün, işleyen bir şey.
b) Sosyal problemin sunumu
Kurum içi ve dışa yönelik, kişilerin yeterli eğitimleri olmasını sağlamak.
Kişilerin eğitim alırken çalışma hayatında kalmaları sağlanması. Aksi takdirde kişilerin hem eğitim alıp hemde ekonomik düzenlerini kurmaları mümkün değil diye gözüküyor. Ayrıca eğitimler ile STK'nın gelir elde etmesi için bu düzene geçmesi şart.
Batılı ülkelerde STK'lar ekonomik dünyadaki yerleri yayılmış. STK'lar iş olarak onların kurtarıcısı olmuş. STK sayısı batıda bizdekinin çok üzerinde.
Endüstriyel sektör Türkiye ve Dünya'da STK'ların destekçileri ve kurtarıcıları. Bu olanakların arttırılması sağlanmalı
Otelcilik sektörü geniş kapsamlı ve ilginç.
Yazılım sektörü çok müsait, bireysellik had safhada, bağımsız çalışmak mümkün, müşteri kitlesi çok geniş ve talep çok yoğun, gerekli olan temel eğitim 3 ila 4 ayda verilebiliyor. Eğitim için üniversiteden bağımsız olan kurslar bilgi aktarımında yeterli ve kaliteli. Kurslara katılım belirli bir eğitim seviyesini şart koşmuyor. Kursların ücretleri bütçeye göre orantılı ve makul.
Bunun yanında ilmi ilişkisi olmayan, bilgi toplama ve analiz etme ile ilgili tüm alt sektörler çalışmada bireysellik, kısa süreli kurs şeklinde eğitim açılarından çözüm sağlayabilirler. Örneğin gazetecilik, anket (internet üzerinden veya telefon ile), istatistiki analizler, gazete tarama ve pressbook oluşturma, sektörel gözlem ve analiz düzenleme.
Bir diğer sektör borsa analizciliği (şirketlere has birşey değil bireysel de yapılabilir).
Hizmet sektörunde en son öneri reklam sektörü olacaktır. Reklam sektörü hem yazılim (web tasarım), hem sanat (grafik tasarım ihtiyacı) hem de pazarlama yönetimi (marketing management) ile bireyselliği temin edebilecek, kısa süreli eğitim ile sektöre giriş imkanı tanır.
Sanat kısmında eğitime bakarsak güzel sanatlar enstitüsü veya konservatuar sanat sektöründe ekonomik başarı elde etmek için zorunlu olmadığı görülür.
Çünkü resim için kara kalem resimden, 3 boyutlu bilgisayar resimlemesine, akrilik ve yağlı boya resme kadar kurslar büyük şehirlerde mevcuttur.
Ayrıca bu kurslar mimari tasarım, endüstriyel tasarım, moda tasarım kursları da vermektedirler. Bu kurslar ile meslek sahibi olmak hem hızlı hemde ucuzdur.
Ayrıca dans, şan ve müzik enstrümanı öğrenim kursları, fotoğrafçılık kursları yine kısa süreli ve bütçeye uygun imkanlar da vermektedir.
Bu resimlerin satışı için galeriler ile anlaşabilir. Veya hem dans veya başka yetenekler hakkında kendini tanıtmak ve satışa destek için interneti direkt kullanmaları mümkündür.
Sanatın bir diğer az bahsedilen dalı kitap yazarlığı, çizgi roman veya karikatürcülük yine kurslar ile geliştirilip para kazandıracak alanlardır
Erişkinlerin ekonomik özgürlüklerini kazanması sağlanmasınının mümkün olduğu, toplumda sosyal sorumluluk reklamları kapsamında medyada uygun zaman ve kanallarda yayınlanmalıdır.
STK'lar yukarıda verdiğim çözümleri adaylara sunulmalıdır. Kısa süreli eğitimler için STK'ların hem gönüllülerden hem de uluslararası kuruluşlardan yardım almaları mümkündür. Ayrıca devletin ilgili birimlerin gerek mali gerek kanuni düzenleme ile STK'lara destek olması mümlündür.
Devletin toplum birliğini sağlamak ve toplumu her yönden geliştirmek için ikna edici reklamları vermeli veya bunun için STK'ları desteklemelidir.
Çalışmamın yaralı olmasını ve birçok hayatı kurtarıp güzelleştirmesini temenni ederim.
Sorunun esası (problématique):
Erişkinlere yeni iş öğrenmelerini sağlayacak kısa bir eğitim verilmesi. Kısa olduğu için eğitim STK'lar tarafından finanse edilebilir. Bu eğitim ile bireyselliklerini koruyabilecek iş yapabilecek sektörlere girmeleri gerekiyor.c) Batı'daki çözüm örnekleri ve bizdekiler ile karşılaştırma
Okullarda eğitimlere destekler veriliyor.Batılı ülkelerde STK'lar ekonomik dünyadaki yerleri yayılmış. STK'lar iş olarak onların kurtarıcısı olmuş. STK sayısı batıda bizdekinin çok üzerinde.
Endüstriyel sektör Türkiye ve Dünya'da STK'ların destekçileri ve kurtarıcıları. Bu olanakların arttırılması sağlanmalı
d) Çözüm olacak sektörler
i) Hizmet sektörü ve eğitimleri
Üçüncü sektör, hizmet sektörü, kısmen herkesin ekonomik hayata girişlerini kolaylaştıracak alt sektörlere sahip.Otelcilik sektörü geniş kapsamlı ve ilginç.
Yazılım sektörü çok müsait, bireysellik had safhada, bağımsız çalışmak mümkün, müşteri kitlesi çok geniş ve talep çok yoğun, gerekli olan temel eğitim 3 ila 4 ayda verilebiliyor. Eğitim için üniversiteden bağımsız olan kurslar bilgi aktarımında yeterli ve kaliteli. Kurslara katılım belirli bir eğitim seviyesini şart koşmuyor. Kursların ücretleri bütçeye göre orantılı ve makul.
Bunun yanında ilmi ilişkisi olmayan, bilgi toplama ve analiz etme ile ilgili tüm alt sektörler çalışmada bireysellik, kısa süreli kurs şeklinde eğitim açılarından çözüm sağlayabilirler. Örneğin gazetecilik, anket (internet üzerinden veya telefon ile), istatistiki analizler, gazete tarama ve pressbook oluşturma, sektörel gözlem ve analiz düzenleme.
Bir diğer sektör borsa analizciliği (şirketlere has birşey değil bireysel de yapılabilir).
Hizmet sektörunde en son öneri reklam sektörü olacaktır. Reklam sektörü hem yazılim (web tasarım), hem sanat (grafik tasarım ihtiyacı) hem de pazarlama yönetimi (marketing management) ile bireyselliği temin edebilecek, kısa süreli eğitim ile sektöre giriş imkanı tanır.
ii) Sanat sektörü
Sanat sektörü her nedense sadece ressamlığa indirgenir, ressam olmak içinde güzel sanatlar akademisinde okumak şartmış diye toplum içinde önyargı olarak mevcuttur.Sanat kısmında eğitime bakarsak güzel sanatlar enstitüsü veya konservatuar sanat sektöründe ekonomik başarı elde etmek için zorunlu olmadığı görülür.
Çünkü resim için kara kalem resimden, 3 boyutlu bilgisayar resimlemesine, akrilik ve yağlı boya resme kadar kurslar büyük şehirlerde mevcuttur.
Ayrıca bu kurslar mimari tasarım, endüstriyel tasarım, moda tasarım kursları da vermektedirler. Bu kurslar ile meslek sahibi olmak hem hızlı hemde ucuzdur.
Ayrıca dans, şan ve müzik enstrümanı öğrenim kursları, fotoğrafçılık kursları yine kısa süreli ve bütçeye uygun imkanlar da vermektedir.
Bu resimlerin satışı için galeriler ile anlaşabilir. Veya hem dans veya başka yetenekler hakkında kendini tanıtmak ve satışa destek için interneti direkt kullanmaları mümkündür.
Sanatın bir diğer az bahsedilen dalı kitap yazarlığı, çizgi roman veya karikatürcülük yine kurslar ile geliştirilip para kazandıracak alanlardır
iii)Spor ve gösteri sanatları
Spor alanında "Harlem globetrotters" basketbol gösteri grubunu sporseverler bilirler. Buna göre sportif kabiliyeti olanların yüzme , bisiklet tenis haricinde grup gösterilerine girmeleri bu şekilde mümkündür.3) Sonuç
Sonuç olarak tüm erişkinlerin işsiz, iş değiştirmek veya iş kurmak isteyen olsun topluma intibakı sağlanması, üzerinde ilk çözüm üretilebilecek konulardır.Erişkinlerin ekonomik özgürlüklerini kazanması sağlanmasınının mümkün olduğu, toplumda sosyal sorumluluk reklamları kapsamında medyada uygun zaman ve kanallarda yayınlanmalıdır.
STK'lar yukarıda verdiğim çözümleri adaylara sunulmalıdır. Kısa süreli eğitimler için STK'ların hem gönüllülerden hem de uluslararası kuruluşlardan yardım almaları mümkündür. Ayrıca devletin ilgili birimlerin gerek mali gerek kanuni düzenleme ile STK'lara destek olması mümlündür.
Devletin toplum birliğini sağlamak ve toplumu her yönden geliştirmek için ikna edici reklamları vermeli veya bunun için STK'ları desteklemelidir.
Çalışmamın yaralı olmasını ve birçok hayatı kurtarıp güzelleştirmesini temenni ederim.
Labels:
stk
Location:
Ankara, Türkiye
Subscribe to:
Posts (Atom)